9.3.2023

Jak naučit dítě žvýkat

Klientská maminka sepsala své zkušenosti, rady a doporučení ohledně zlepšení příjmu potravy, kousání apod. Možná se potýkáte s podobnými problémy a rádi byste se dozvěděli o tématu více. 

Mé dceři jsou už 2 roky a 4 měsíce a stále máme problémy s polykáním kousků, s kousáním a žvýkáním. Jakmile ji dám jídlo s menšími kousky, okamžitě se zarazí a drží jídlo v puse, přemýšlí….. Nakonec ho vyplivne, v lepším případě spolkne, ale za žádných okolnosti už neotevře pusu pro další jídlo… Vyzkoušela jsem všechno možné: chleba, kousky ovoce, různé rady od maminek, které - jak jsem později zjistila - nebyly vždy správné nebo byly nesprávně podané, vysvětlené. Každopádně nesrovnatelné s radami od specialisty.

Samozřejmě děti jsou různé a na všechny neplatí stejné pravidlo, ale i přesto si každá maminka může něco z našich zkušeností pro své dítě vybrat .

Prvním problémem bylo to, že jsme ve 2 letech používali dudlík a lahvičky na cucání. To brzdilo vývoj rtu a další důležité procesy vývoje. Dudlík jsme odstranili rychle, ale s lahvičkami je ještě problém. Zkoušíme používat “baby cup” - speciální kelímek na pití -  a postupně odstraníme i lahvičky.

Důležité je také, jak dítě u jídla sedí. Dítě by mělo sedět rovně, hlavička by měla být vzpřímená (v žádném případě by dítě nemělo zaklánět hlavu). Nohy by měly být opřené o podložku.

Dalším problémem bývá to, že dítěti při krmení bývá nesprávně vkládána lžička do úst. Lžička bývá otírána o stranu, o rty, o horní patro, ale tím nenutíme dítě pracovat s pohybem rtů a jejich ovládáním. Dítě si zvykne, že jídlo se mu tam nějak stejně dostane, a nesnaží se pusinku více zapojit. Dítě by mělo jídlo stahovat samo ze lžičky. Položte naplněnou lžičku do pusinky, stimulujte zespod bradičku a donuťte je, aby použilo horní ret k tomu, aby jídlo ze lžičky samo stáhlo.

Děti, které nesprávně jedí, mají problémy i se zažíváním, s vnímáním chutí, a my se divíme, proč nechtějí jíst…

Dobrou radou bylo i to, abychom si pořídili vibrující hračku, kterou děti rády strkají do pusinky, a tím vlastně aktivují určité zóny, receptory, a zároveň se jim zlepšuje motorika rukou, což je také důležité. Dcera ji má moc ráda, bere ji ručičkama a zkouší ji strčit do pusy, používá přitom jazyk, no prostě je to to, co jsme potřebovali. Důležité je, aby hračka po zapnutí vibrovala sama a byla omyvatelná.

Už asi 2 měsíce se snažíme; zatím jsme se opravdu naučili stahovat jídlo ze lžičky a  trochu se napít z kelímku. Kousky stále nežvýká a při každém větším kousku zase nastane problém. Nechce vůbec nic jíst, nedůvěřuje mi, mysli si, že jí dám zas kousek, který nezvládne spolknout. Je potřeba trpělivost. Každé dítě je jedinečné a ke každému je zapotřebí individuální přístup. Jsem velmi ráda, že jsem potkala naši terapeutku  - logopedku pracující podle Bobath konceptu - paní Annu Kejíkovou, její rady jsou nesrovnatelné s čímkoli jiným. A hlavně ji můžu směle doporučit každé mamince a věřím, že bude spokojená.