9.3.2023

Válec z trubky 

Chtěli bychom vám představit naši „trubku“. Vzorem při její výrobě byl speciální rehabilitační válec s rozměry 115 cm na délku a 25 cm v průměru, použitelný pro celou řadu cviků. Svůj název si vysloužila jednoduše tím, že se jedná o plastovou odpadní trubku upravenou k našim potřebám.

Pomůcky:

  • polypropylenová trubka (odpadní/odtoková/kanalizační) o průměru 110 mm a ve vám vyhovující délce. (seženete v hobby marketu či stavebninách)

  • karimatka či podlahová podložka (prodávaná v rolích)

  • lepící páska duct-tape/power-tape

Postup:

Délku trubky zvolíme podle konkrétního plánovaného použití (bude na válci sedět pouze dítě, budete na něm s dítětem sedět i vy, dítě na něm bude ležet…). 

Odpadní trubku uřízneme na požadovanou délku, popřípadě odřízneme rozšířená hrdla, aby vznikl rovnoměrný válec. Poté je třeba pevnou trubku obalit měkčí vrstvou, aby bylo cvičení pohodlné. Pevnou trubku obtočíme pruhy karimatky nebo podlahovou podložkou. Měkká vrstva také poslouží k dotvoření požadovaného průměru válce. Čím vícekrát trubku obmotáme, tím větší bude průměr výsledného válce.

Nakonec stačí měkkou vrstvu pečlivě zajistit pevnou lepicí páskou a je hotovo. Ideální je pro tyto účely voděodolná páska zpevněná tkaninou (duct-tape). 

Pokud budete cvičit delší dobu, během které dítě povyroste, můžete postupně přidávat další měkké vrstvy.

Použití:

Válec lze použít k nácviku rovnováhy v sedu obkročmo nebo také nácviku vstávání ze sedu, při kterém trubka udržuje minimální vzdálenost mezi nožkami. Lze jej také využít k nácviku kleku.