Zrakově stimulační chrastítka

Pomůcky:

  • Lahvičky od šumáků či plastové krabičky od léků (popřípadě lahvičky od jogurtových nápojů, plechové krabičky nebo kindervajíčka)
  • Samolepící tapety (lesklé či barevné)
  • Materiál k ozvučení (rýže, fazole, korálky, korky, materiál lze střídat…)

Postup:

Nejprve lahvičku polepíme samolepící tapetou, fantazii se meze nekladou. Využijte barvy, které má vaše dítě rádo, bude tak maximálně motivované na chrastítko koukat. Poté do lahvičky nasypeme materiál k ozvučení -  doporučujeme vyzkoušet, co a kolik do lahvičky nasypat, aby byl zvuk co nejpřitažlivější. A hra může začít!


K čemu všemu je tato pomůcka užitečná? 

Je-li lahvička zavěšená na hrazdičce, dítě se učí sledovat pohybující se předmět. Díky pruhované tapetě vytváříme zrakově stimulační prostředí a posilujeme koordinaci oko - ruka, přičemž zvuk dodává dítěti okamžitou odpověď na jeho akci. Lahvičkou si pak můžeme s dítětem kutálet, a tím mu rozšiřujeme zorné pole a motivujeme je k objevování prostoru a společné hře (k této aktivitě je kovový lesklý válec zvukově ideální a výměna různých materiálů vede dítě k objevování pestrosti zvuků).

S dítětem se také můžeme při chrastění střídat a vytvářet různé rytmy, objevovat svět zvuků a navíc posilovat komunikační dovednosti (střídání v chrastění posiluje dovednost vytvářet dialogické střídání v řeči).


Tip navíc:

Pokud jste zruční v háčkování, můžete si krabičku naplněnou materiálem k ozvučení obháčkovat (viz foto).

Takto obháčkovaná chrastítka jsou vhodná pro malé děti, které začínají trénovat úchop nebo koordinaci oko – ruka. Pro zavěšení na hrazdičku jsou opatřena poutkem.