9.3.2023

EDA láhev 

Naše velmi oblíbená pomůcka, která s námi velmi často jezdí jako první hračka do rodin, u dětí si našla své místo a má široké využití. Vyrobit si ji je velmi snadné!


Pomůcky:

  • menší bílá plastová lahev (např. od jogurtového pití – většinou 0,5 litru)

  • černá lepící páska (izolační elektrikářská páska – „izolačka“, případně páska z papírnictví)

  • dvě korkové zátky (případně korálky, čočka, hrách, rýže, sůl)

  • nůžky


Postup:

Z lahve sundáme barevný obal, důkladně ji vymyjeme a necháme vyschnout. Následně lahev polepíme pruhy z černé pásky. Rozestup mezi černými pruhy by měl být cca 1cm. Dovnitř vložíme dvě korkové zátky (jejich zvuk je méně ostrý a jejich velikost při případném otevření lahve dítětem je bezpečná), případně jiné předměty, kterými lahev ozvučíme. Lahev, zašroubujeme, páskou ještě oblepíme víčko a EDA lahev je hotová. 


Použití:

Použití je široké. Lze ji využít ke stimulaci zraku (zájem o ni podporuje i neagresivní zvuk, který vydává díky korku uvnitř). Díky kontrastu a zvuku motivuje dítě k pohledu. Pokud budete s lahví pomalu posouvat do různých směrů, motivujete je ke sledování pohybu. Zároveň můžete lahev přibližovat z různých stran k dítěti. Cílem je, aby se za lahví otočilo.

Můžete ji kutálet po podlaze, kdy trénujete sledování pohybu a prostorovou orientaci. Zároveň může sloužit jako motivace při natahování ruky za lahví, při plazení a lezení. Můžete jich několik zavěsit i na hrazdičku, na vystřídání s hračkami.

A určitě ji nechte dětmi prozkoumat – rozvíjí si tím jemnou motoriku ruky. „Ochutnávání“ rozvíjí svaly kolem úst, které jsou později potřeba k mluvení.

Lahví si můžete vyrobit více – použijte různé barvy pásek – červená, třpytivé barvy – a dovnitř zkuste dát různé přírodniny – hrách, čočku, rýži; děti mohou zkoumat různé zvuky. Pokud máte velmi zručné děti, doporučujeme víčko kromě obtažení páskou ještě zalepit tavnou pistolí.