13.3.2023

Suchozipová deska

V tomto nápadníku se setkáte s výrobou různých druhů suchozipových desek. Nyní přidáváme desku, kterou nejčastěji vozíme do rodin.

Pomůcky:

  • 2 kusy knihařské lepenky nebo opravdu tvrdého kartonu (alespoň 30x40cm) 

  • česaný silon tmavé barvy 

  • disperzní lepidlo (duvilax nebo Herkules) 

  • odlamovací nůž, nůžky, štětec 


Postup: 

Z česaného silonu odstřihneme kus tak velký, aby z každé strany desky přesahovalo cca 10 cm látky. Karton natřeme z jedné strany lepidlem a přiložíme na něj česaný silon. Lepidla nesmí být moc silná vrstva, aby neprosáklo přes látku. Až lepidlo zaschne, otočíme desku na druhou stranu a přilepíme přesahující látku. Nakonec natřeme druhý kus kartonu lepidlem a přilepíme na spodní stranu, kde jsou vidět přilepené přesahy látky. Je lepší, když je spodní karton na suchozipové desce o něco menší než kus přední

Použití:

Suchozipovou desku lze využít k nácviku přenášení pozornosti (přiděláme na desku dva předměty a čekáme, dokud dítě oba dva nepostřehne), koordinace oko ruka (necháme dítě dotýkat se předmětů na desce) nebo jako podložku k vytvoření kontrastu. 

Na suchozipovou desku lze přidělávat ozvučené pingpongové míčky, plyšáky nebo různě barevné tvary, stačí pouze na jejich zadní stranu přišít nebo přilepit háčkovou část suchého zipu. Výhodou této suchozipové desky je to, že věci drží na celé ploše desky, tzn. nejsme limitováni pouze jedním proužkem suchého zipu. 

suchozipa deska

suchozipa deska