18.12.2023

Třpytivý kolotoč z ruliček od utěrek

Pomůcky:

  • CD
  • 4 ruličky od utěrek
  • Samolepící tapeta (4 barvy)
  • Kulatá guma
  • Šídlo 

Postup:

Ruličky oblepíme samolepící tapetou, na koncích necháme mírný přesah a tapetu zahneme dovnitř ruličky - ochráníme ji tak před rozmočením, pokud se dítěti dostane do úst. 

Barvy samolepící tapety volíme podle preferencí dítěte; pokud má nejradši černobílé vzory, uděláme na každou ruličku jiný černobílý vzor, pokud má rád odlesky, zvolíme třpytivou samolepící tapetu.

Do ruliček uděláme na jednom z konců dva otvory naproti sobě a provlékneme jimi gumu.

Do CD uděláme po obvodu nahřátým šídlem čtyři otvory tak, aby byly do kříže proti sobě co nejdále od středu. Je důležité je udělat rovnoměrně, aby se kolotoč nepřevažoval na jednu stranu. Poté uděláme do CD ještě další čtyři otvoryblíže ke středu; ty budou sloužit k zavěšení celého kolotoče například na hrazdičku. Otvory děláme opět do kříže. Ustřihneme si dva stejně dlouhé kusy gumičky a prostrčíme je vzniklými otvory tak, aby dva konce jedné gumičky byly vždy v protilehlýchotvorech.

Nyní prostrčíme gumičky od ruliček otvorem na kraji CD (vždy dvě gumičky od jedné ruličky jedním otvorem) a uděláme uzel. Takto navážeme i zbylé ruličky. Pokud se nám kolotoč překlápí na jednu stranu, můžeme tento problém upravit navázáním ruliček výšnebo níž. 

Celý kolotoč můžeme zavěsit například nad postýlku, na hrazdičku nebo ho jen držet nad dítětem při společné hře.