7.6.2024

Koupelna a WC

Možnosti úprav v koupelně a na WC

V koupelně a na WC tráví každý opakovaně dost času každý den. Pokud se nám podaří upravit prostředí tak, abychom zde vytvořili lákavé možnosti pro využití zraku, poskytneme dítěti každý den spoustu příležitosti si v tomto prostředí zrak “pocvičit”.

Rodiče někdy říkají, že úpravy v koupelně nejsou potřebné, protože dítě se tam orientuje i bez nich; to je určitě pravda, ve známém prostředí se dítě brzy orientuje, aniž by muselo zapojovat zrak. (Můžeme si to vyzkoušet sami na sobě - i když si v koupelně zhasneme, bez problémů najdeme umyvadlo, mýdlo, kartáček na zuby nebo ručník.) Proto je důležité si uvědomit, že tyto úpravy neděláme proto, abychom dítěti umožnili se v koupelně orientovat, ale proto, abychom je motivovali k používání zraku!


Zde je několik jednoduchých a levných způsobů, jak koupelnu zrakově zatraktivnit:

  • pořiďte dítěti kelímek, ručníček, kartáček výrazných barev

  • předměty na umyvadle nebo poličce umístěte s rozestupy, aby mohlo dítě vidět každý zvlášť a netvořily nepřehledný barevný shluk 

  • okraj umyvadla nebo záchodového prkénka zvýrazněte černou elektrikářskou páskou (stojí pár korun, snadno se nalepí a při úklidu se dá lehce sloupnout, aniž by zanechala stopy; pak ji snadno nahradíte novou)

  • pořiďte si barevné led světýlko do vody (prodává se jako atrakce do bazénů a stojí 200 - 300 Kč); z mytí rukou nebo koupání se hned stane světelná show!