1.8.2023

Postup:

Ruličku očistíme od zbytků papíru a polepíme dle vlastní fantazie barevným papírem. Použijte při výrobě kontrasty, lesklé a výrazné barvy, které budou dobře viditelné.

Můžeme ji i pomalovat a ozdobit vystřiženými obrázky či nálepkami. Polepit ji můžeme i barevnou lepicí páskou (běžně sehnatelná jako elektrikářská izolační páska – „izolačka“, dnes se dá stejný typ pořídit i v papírnictví). Případně dobře poslouží samolepící tapety. 

Čím je rulička veselejší, tím lepší! Důležité je, aby se dítěti líbila a chtělo si s ní hrát.


Použití:

Přes ruličku na sebe s dítětem koukáme. Zkoušíme sledovat objekty – blízké i vzdálenější. Můžeme i hledat drobnosti a detaily v knížkách. Dítě může ruličkou hledat světlo baterky v zatemněné místnosti. 

Kutálením dalekohledu po místnosti trénujeme sledování pohybu a orientaci v prostoru. Pokud si budete kutálet společně s dítětem, zároveň trénujete i jemnou motoriku dítěte (uchopování a kutálení). Zároveň může dítě za kutálející se ruličkou lézt, plazit se, chodit.

Do ruličky lze vhazovat drobné kuličky či jiné drobné předměty – dítě trénuje jemnou motoriku. Kulička může padat do lavoru, mísy, hrnce – objevování různých zvuků. Nebo je možné nechat kuličku kutálet do prostoru – trénink odhadu hloubky a vzdálenosti v prostoru, sledování pohybujícího se objektu v prostoru.

Ruličku lze využít i při podpoře mluvení – můžete přes ni něco šeptat, použít ji jako hlásnou troubu, troubit do ní jako do trubky