23.8.2024

Little room

Little room je speciální pomůcka, která je určena pro děti se zrakovým i kombinovaným postižením. Tato pomůcka podporuje rozvoj více smyslů (zrak, hmat a sluch). Rozvíjí také jemnou i hrubou motoriku, koordinaci oko – ruka a vnímání prostoru. Pomůcka byla vytvořena v rámci konceptu Aktivní učení dánské psycholožky Lilli Nielsen. 

Pokud vás toto téma zajímá více, v časopise rané péče EDA (K)OUKEJ 1/2018 na téma „Pojďte, budeme si hrát“ naleznete podrobný článek o principu Aktivního učení Lilli Nielsen a pomůcce Little room. Tuto pomůcku máme také v půjčovně rané péče EDA. Naše klientské rodiny si ji tedy mohou vyzkoušet i v domácím prostředí.

Little room se sestavuje z plastových tyčí, spojek, hmatových a zrakově stimulačních desek, plexiskla a pomůcek na zavěšení. Hotovou konstrukci a desky na Little room vyrábí firma Rollpa. K této konstrukci je potřeba dodat plexisklo s vyvrtanými dírkami na pomůcky. Jako pomůcky se využívají předměty denní potřeby (mycí houby, síťky, natáčky, klíče, kelímky, mističky atd.), aby se s nimi mohlo dítě seznámit. Předměty se věší na plexisklo symetricky po dvojicích, aby dítě mohlo nalézt stejný předmět na pravé i levé straně. Dodávané desky jsou bez potisků, aby si je rodina mohla upravit dle potřeby. Desky je možné polepit různými fóliemi nebo jinými materiály. Je možné polepit fólií celou plochu desky nebo z ní vystřihnout různé tvary a nalepit na černé nebo bílé pozadí. Na plexisklo můžete položit také světelný panel. Mezi světelný panel a plexisklo je možné umístit speciální fólie nebo obrázky určené ke zrakové stimulaci na světelném panelu. Na e-mailové adrese firmy Rollpa (https://www.rollpashop.cz/) je možné objednat konstrukci pomůcky Little room, podobnou, jako vidíte na fotografii. Zájemce o konstrukci by měl od firmy dostat konkrétní nabídku. 

Kontakt: rollpa@atlas.cz

Zde je možné zakoupit samolepící fólie jednobarevné, zrcadlové i hologramové na výzdobu desek: https://hologram-vyroba.cz/